Tuesday, 7 July 2020

KEK COKLAT VERSI POTONGULER



Ada yang teringin sangat nak makan kek coklat tapi sebab nak kurangkan manis, terpaksa menahan nafsu tu ek? Maybe boleh cuba resepi cara Potonguler ni. 🤗

Sebelum tu beli tepung kek dalam pek yang memang dah ready untuk bancuh. Banyak kan sekarang kek coklat versi tepung siap bancuh kan?

Cara-caranya mudah je.

1. Pukul dua biji telur bagi kembang 🤭.

2. Masukkan minyak masak dua sudu besar, air setengah cawan, krimer susu potonguler setengah cawan dan 1 cawan krimer coklat potonguler. Blend dalam adunan telur yang dah kembang tadi tu.

3. Masukkan tepung kek mudah bancuh yg memang dah sedia dalam pek sedikit demi sedikit dalam blender dan blend sampai tepung tu habis.

4. Macam biasa sebelum kukus sapukan dulu sedikit planta dalam adunan untuk kukus dan kukus selama 40 minit.

5. Bila dah masak, kita buat topping coklat atas kek tu pula. Krimer susu potonguler setengah cawan, Krimer coklat setengah cawan, dan air suku cawan. 
Masakkan sekali terus hingga pekat then curahkan je atas kek yang dah siap tadi.

Dah, jangan sedih kalau lepas ni rasa nak makan kek coklat, boleh cuba ek?

=======================

Bantu saya kurangkan pengambilan gula putih dengan #Potonguler! 🙏


Krimer Susu (350ml) RM8.00
Krimer Coklat (250ml) RM6.00


#SayNoToGulaPutih
#StokisPotongulerSelangor

No comments:

Post a Comment